Georgia
Sorții au picat pe Luna de Soare să deschidă anul 2022 pe Cinepub, tărâmul filmelor românești.
“Vreau să trăiesc?” Se întreabă Luna de Soare. Dar ce știe ea despre viață și cum poate răspunde la această întrebare, dacă iubirea n-a fost parte din povestea ei și nu are nici o amintire despre ea?

“Vreau să trăiesc?” este întrebarea din care s-a născut “Luna de Soare” (Sunmoon) în prima carantină a pandemiei. O întrebare pe care Piper a lăsat-o fără răspuns în lume și pe care o află la granița dintre vieți sau realități cu ajutorul alter ego-urile ei sau versiunilor ei din alte realități, Luna de Soare – omul și Phany – spiritul ei animal, în cele 6 minute de viață care i-au mai rămas (durata filmului fără credite). Un timp suplimentar pe care Phany reușește să-l obțină pentru ea/ei, transferându-i din viața lui cu ajutorul unor scaneri virtuali de pe un site Exit Crisis, cât Piper să poată face alegerea finală.
Dar ce știe Piper despre viață și cum poate răspunde la această întrebare, dacă iubirea n-a fost parte din povestea ei și nu are nici o amintire despre ea?
“Luna de Soare” (Sunmoon) este o privire în mecanica fragmentării naturii umane și a disocierii, dar și în mecanica iubirii, o mini călătorie în universul care e omul, una încare scindarea unității omului la impactul cu întâmplările vieții este redată prin întâlnirea a trei personaje din realități diferite, fațete ale aceluiași personaj: Piper (bionica), Phany (animat) și Sunmoon/Luna de Soare (om în pielea actriței Marcela Motoc), personaje care în final ajung “acasă” pe firul iubirii și al muzicii prietenului meu, Scott Moodie.
Tehnica din dotare m-a torturat în punerea acestui filmuleț laolaltă, Luna de Soare fiind un film care nu știa că va fi film, seria Piper fiind pretextul meu de a mai învăța lucruri. Dar este un exemplu despre ce poți face când n-ai nicio altă resursă la îndemână în afara ta, atât cât ești acum și aici, când oamenii nu se au decât pe ei înșiși și prietenia dintre ei.
Obsesia mea pentru echilibrul dintre elemente a compensat acolo unde ar fi prins bine o mână de specialist, dar lucrurile au funcționat și cu mâna mea generalistă, astfel că filmul a avut și niște selecții oficiale la festivaluri mai nișate din India și Islanda, punându-l pe radar și dându-i o șansă în plus de a ajung la un public mai larg. Dar ce e mai important decât atât este faptul că a deschis și alte orizonturi și oportunități.
De la sfârșitul lui 2021 (primul meu an de viață ca creator în lumea filmului) am început să fac hărțile explorărilor mele, făcând din fiecare film un studiu de caz pentru a vedea de unde am plecat și unde am ajuns, ce a funcționat, ce nu, cu ce eforturi, costuri, câștiguri și beneficii. Pe scurt, călătoria filmului de la scenariu la ecran, lucru care am văzut că-mi oferă în primul rând mie perspective noi asupra producției de film și îmi îmbunătățește strategia de conținut și de construcție a acestui drum.
Pentru o experiență diferită a filmului Sunmoon, explorează Călătoria Lunii de Soare de la scenariu la film. (sau pe Dreams Incubation pentru prietenii tăi din alte țări Case study from script to film “Sunmoon” ).
Anul 2022 s-a început frumos pentru Luna de Soare, aceasta deschizând seria filmelor de pe Cinepub, platforma bijuterie unde putem vedea direct și gratuit filme românești și făcute de români (scurtmetraje, lungmetraje, experimentale), realizate de studenți, alumni, realizatori noi și consacrați.
Sorții au făcut ca Luna de Soare să nu fie ultima călătorie în lumea filmului din 2021 pe Cinepub, ci prima din 2022. Un lucru pe care l-am primit cu entuziasm și speranță. Mă simt mult mai bine cu ideea că e primul din prezent decât ultimul din trecut.
Te invit să-l vezi și oricum ar ajunge la tine, te rog să ne lași un comentariu, un like sau dislike, un share, o impresie pe youtube, aici sau pe unde îl vezi. Ne-ai bucura, dacă nu pe toți deodată, pe rând, pentru că și eu, și actrița, și muzicianul și personajele din celelalte realități suntem curioși să știm cum se simte în lume această poveste 😊
Și te mai invit să explorezi canalul de youtube Cinepub, vei avea surpriza să descoperi multe filme românești minunate și mulți artiști, actori și realizatori români talentați, dar mai ales să te reconectezi cu filmul românesc.
Explorează mai multe călătorii de la scenariu la film
Case study "Article 22" legal drama short film. (versiunea în limba română aici)