Georgia
Produce filmul o carieră durabilă? Realitatea vieții producătorilor de film independenți.
Updated: Apr 3, 2022
Produce filmul o carieră durabilă? Este întrebarea la care un raport din 2021 încearcă să răspundă, „Producers Sustainability Survey and Report” comandat de Rebecca Green, fondatorul și editorul șef al platformei Dear Producer pentru a afla cine formează comunitatea producătorilor de film și cum este viața pentru producătorii de lungmetraj de ficțiune și / sau documentar în 2020.
Sondajul a constat din 75 de întrebări și a acceptat răspunsuri de la producători timp de 6 săptămâni la sfârșitul anului 2020. Peste 550 de producători au răspuns la sondaj, 474 completând cele mai multe întrebări.
La sfârșitul acestui raport am constatat ceea ce simțeam/știam deja din experiență, respectiv că este foarte puțin relevant unde trăiește producătorul independent de film, acesta întâmpinând aceleași tipuri de limitări și provocări oriunde ar fi, mecanismele de finanțare și de reglementare a acestei meserii neinfluențând semnificativ viața si evoluția lor.
Aceste explorări fac parte din cercetările mele pentru lucrarea de disertație pentru absolvirea programului de master de producție de film a cărei temă încă este un semn de întrebare, căutând să construiesc o hartă în primul rând pentru mine ca producător independent de film conformă cu realitățile zilei de azi și de mâine, nu a celei de ieri care nu mai există, lucrurile schimbându-se fundamental din multe puncte de vedere de când cu pandemia, dar fiind la fel de complicate pentru independenți și înainte de aceasta, iar necesitatea unor noi mentalități, viziuni si gândiri strategice fiind o condiție a supraviețuirii, scenariul în care ne bazăm pe politică și pe legislația înceată și fragilă nefiind o opțiune realistă la nivelul nostru, din punctul nostru de pornire.
Ținta mea sunt producătorii independenți noi și tineri, cei care acum intra în piață, care acum își construiesc portofoliile și eligibilitatea pentru finanțări, pentru care nu există niciun pod real și nici realist.
Așadar, cum vom reuși să răzbatem, cu ce fel de eforturi în lipsa resurselor, cu ce tip de alianțe, formule de producție și aptitudini este întrebarea principală pentru care caut răspunsuri și soluții, făcând din strategia mea de conținut și din portofoliul meu de autor format din 2 filme de scurtmetraj, un mediu metraj și un documentar cu producția filmului de mediu metraj - pe care l-am construit într-un an și jumătate în paralel cu masterul, în pandemie, un studiu de caz de care să mă folosesc în această explorare a construcției unei cariere sustenabile, eu fiind un producător care nu dorește sa muncească mai mult de 30% din timp în zona de service/în producție și deloc pe onorarii neadecvate, ci să se dezvolte ca producător independent și să poată trăi din această activitate, făcând film și nu alte lucruri.
Iată câteva date extrase din acest sondaj și raport privind sustenabilitatea carierei de producător:
„Ca producător singur care aleargă cu mulțimea BO / PBS / Emmy / Oscar, 99% dintre prietenii mei producători au spus că nu ar putea face acest lucru dacă partenerii lor nu ar plăti facturile. De asemenea, nu putem vorbi despre cine poate face filmele cui, dacă poți sta la bariera de intrare ani de zile fără a fi plătit. Punct. "
Vârstă: Vârsta medie a producătorilor respondenți este 43,6 ani. Cel mai tânăr are 25 de ani. În comentariile din sondaj, respondenții au spus că vârsta este o problemă pe care au experimentat-o.
37,7% au între 31-40 de ani
38% au între 41-50 de ani
18,6% au între 51-60 de ani
5,4% au peste 61 de ani
Gen: Femeile au dominat sondajul cu 54,5%. Bărbați 42,3%. Agender (2%), Non-binary (2%), Transgender (4%), and genderqueer/fluid (2%)
Orientare sexuală: Heterosexuali 74%, prefera să nu spună 6,9%, Bisexuali 5,1%, Queer 4,4%, Gay 3,8%, Lesbiene 2,1%, nu știu sigur 1,3%, pansexuali 1,1%, asexuali 0,8%.
Starea relației actuale a producătorilor:
Căsătoriți sau în parteneriat civil: 56,1%
Singuri / Dating: 18,1%
În relații în care trăiesc separat: 4,5%
Divorțați/Separați: 6%
Sunt producătorii părinți? Majoritatea respondenților au spus că nu sunt părinți sau îngrijitorii copiilor lor (54,8%). Dintre cei care sunt părinți, 90% dintre ei au raportat că au fie 1, fie 2 copii. Niciunul nu a raportat mai mult de 4 copii. Peste 85% dintre copiii lor au sub 18 ani.
Unde locuiesc producătorii americani independenți? Majoritatea respondenților - aproape 2/3 sau aproximativ 62% - locuiesc în afara zonelor LA / NYC.
„Lucrez din Providence, RI - de unde sunt și unde familia mea este fericită. Barierele pentru cineva care trăiește în afara centrelor Los Angeles și New York sunt enorme. Accesul la factorii de decizie, chiar și a fi luat în serios de către factorii de decizie, se reduce cu fiecare milă suplimentară în afara orașului NYC sau LA. " Cred că daca înlocuim NY/LA cu București obținem același răspuns și pentru Romania.
Producătorii dețin sau închiriază proprietatea în care locuiesc?
O ușoară majoritate a producătorilor (50,8%) a raportat că sunt proprietarii caselor în care trăiesc, sub media națională de 65-67% proprietari. Pandemia va avea probabil un impact și asupra situațiilor de viață, mai mulți respondenți mutându-se ca urmare a pierderii muncii sau a instabilității financiare, locuiesc cu prietenii sau s-au mutat înapoi cu familia.
„Închiriez, dar nu sunt locatarul, deci situația mea este oarecum precară. Locuiesc aici de un an. Înainte de asta, am experimentat o perioadă de doi ani în care nu am avut adăpost – mutându-mă aproape lunar în unele puncte și prăbușindu-mă pe canapele colegilor de muncă sau ale prietenilor. Eu am ajuns în acea poziție pentru că eu am locuit în New York și am fost plătit numai 30.000 USD pentru a produce un film premiat la Festivalul de Film Sundance. "
Ce nivel de educație este comun în rândul producătorilor?

Cum au plătit producătorii de film pentru educația superioară?
Jumătate din producători a raportat sprijin din partea familiei sau a soțului / soției lor. Aproape 48% au folosit împrumuturile studențești pentru a finanța total sau parțial costurile lor școlare. Dintre aceștia, 35% au raportat că încă își plătesc împrumuturile studențești.
Au producătorii independenți studii de film și educație de specialitate?
Da 49,9%. Nu 50,1%.
"Mă lupt cu întrebarea dacă a fost sau nu deștept să fac împrumuturi pentru toate școlile de film făcute. Din punct de vedere financiar, nu a fost deloc profitabil. Creativ, acesta este ce vreau să fac."
„A fost o investiție excelentă, din moment ce sunt din o zonă rurală și nu aveam altă cale de a mă conecta cu industria. În plus, amploarea cunoștințelor mi-a dat încrederea să merg înainte”.
Venituri și compensații
Una dintre cele mai presante întrebări despre producția independentă de film este dacă este o carieră durabilă din punct de vedere financiar si mental. În 2019, 64% dintre producători au spus că și-au câștigat venitul primar prin producție. În 2020, proporția a scăzut cu 8%.
Ce venituri au avut producătorii independenți de film din producția de film?

În ciuda faptului că mulți au raportat un venit anual solid în 2019 și 2020, nivelul banilor câștigați din producție a fost extrem de scăzut. În 2019, 41% dintre respondenți au raportat că au câștigat 25.000 USD sau mai puțin din producția de film. În 2020, veniturile din producție a scăzut semnificativ, 56% câștigând 25.000 USD sau mai puțin. Mai mult de un sfert din totalul respondenților au raportat că au câștigat mai puțin de 2.500 USD din producție în 2020.
Atât venitul anual, cât și venitul din producție ilustrează ca realitatea producției de film ca o carieră sustenabila este pentru mulți din industrie în contrast cu mitul că producția independentă de film este un efort profitabil.
„Chiar dacă ultimul meu film s-a vândut cu dublu față de costurile de producție, nu aș fi putut să plătesc chiria și să locuiesc în New York fără a-mi căuta alte locuri de muncă sau fără susținere și ajutor. Oamenii care nu sunt din industrie nu realizează că doar pentru că ai un film pe un site mare de streaming precum Netflix sau Hulu, asta nu înseamnă că îți poți permite alimentele.”
„Industria nu este deloc sustenabilă pentru producătorii independenti de film. Singurul mod în care pot face acest lucru să funcționeze și să aleg acest domeniu se datorează veniturilor externe/averii moștenite.”
„Nu este o carieră, este un film prost”.
„Produc filme de 12 ani și abia acum devine oarecum o cariera sustenabila. Pandemia a arătat cat de fragila este durabilitatea acestei cariere.”

Cum s-au susținut financiar producătorii în afara producției de film?
Cu puțin mai puțin de jumătate dintre respondenți raportând că nu obțin venitul lor primar din producție, este clar că producătorii trebuie să găsească sprijin financiar în altă parte. Se pare că provine dintr-o altă meserie în industria de film pentru mulți. Cele mai notabile schimbări din 2019 până în 2020 au fost creșterea substanțială a ajutoarelor de la guvern, inclusiv bonuri de mâncare, șomaj etc. (dar nu includ împrumuturile de ajutor COVID), cum precum și o tendință mult mai mare în a se baza pe economiile personale.
Care a fost cel mai mare onorariu câștigat ca producător de film în ultimii 5 ani?
Onorariul pe care îl colectează un producător este de obicei un procent din bugetul filmului, el poate varia foarte mult atunci când producătorii sunt plătiți. Graficul prezentat aici reflectă cel mai mari onorarii pe care respondenții le-au încasat. Ele sunt pe tot spectrul, arătând lipsa unor standarde de onorarii stabilite în întreaga industrie.

Când a fost întrebat care a fost cel mai mic onorariu câștigat, aproape 50% au raportat că nu au primit niciun onorariu pentru cel puțin un singur proiect.
Peste 80% au fost nevoiți să-și amâne cel puțin o dată onorariul, cu aproape 50% amânându-și onorariul pentru mai multe proiecte.
„Am fost rugat de către finanțatori să micșorez sau sa renunț la onorariu pentru a reduce bugetul total, dacă nu, înseamnă că nu cred în film.”
Pentru câte proiecte li s-a cerut producătorilor să-și amâne onorariile?
Pentru majoritatea celor 80% care au spus că li s-a cerut să-și amâne onorariul, nu a fost o întâmplare unică. Peste 70% li s-a cerut să-și amâne integral sau parțial onorariul pentru cel puțin două proiecte.
Ce ar face ca meseria de producător de film să fie o carieră mai durabilă din punct de vedere financiar?

Cât cheltuiesc producătorii din buzunar pentru a-și realiza filmele?
Peste 87% dintre producători și-au cheltuit banii proprii pe proiecte în cursul unui an. Producătorii au fost întrebați cât cheltuiesc de obicei pentru un singur proiect, inclusiv producție, festivaluri de film și cheltuieli de distribuție pe care nu s-au așteptat să le fie rambursate — fără a include costurile cu dezvoltarea și overhead/generale (acestea au fost tratate într-o întrebare separata). Producătorii au plătit 9.000 USD din banii lor personali per proiect.
„Nu cheltui bani, nu realizez proiecte”.
„De multe ori profesioniștii din industrie presupun că sunt serios doar dacă 'pun piele în joc' (alias, banii mei)."
Cât durează realizarea unui film, de la dezvoltare până la lansare?

Aproape jumătate dintre respondenți au spus că un film durează în medie 3-5 ani pentru a trece un lungmetraj din stadiul de dezvoltare la stadiul de lansare. O mare parte din acest timp este petrecut în dezvoltare, producătorii nu sunt plătiți sau își investesc timpul și banii fără nicio garanție că proiectul va fi vreodată finalizat.
„Am două proiecte finanțate integral în dezvoltare, dar nu voi fi plătit până nu ajungem cu ele în producție. Dar lucrez la fiecare din ele de peste un an.”
„Încă promovez și lucrez la distribuția filmelor pe care le-am produs fizic acum 2-4 ani. Aceasta este munca neplătita”.
Ce tip de conținut fac producătorii de film în principal?
Filmele de lungmetraj au fost răspunsul majorității, ficțiunea fiind în frunte. Răspunsurile scrise au inclus crearea de artă și instalații, evenimente, conținut digital pentru branduri și conținut pentru aplicații.

Câte lungmetraje au realizat producătorii în ultimii 10 ani?
Majoritatea producătorilor au realizat 4 sau mai puține lungmetraje în ultimii 10 ani, ceea ce se poate datora investiției de timp necesare pentru fiecare proiect.
„După cum știm prea bine, cu excepția lucrului ocazional independent de buget/programare, ești plătit pentru a produce un film doar după ce a fost găsită finanțarea pentru producție. Aceasta înseamnă adesea ani de muncă neplătită înainte de a se asigura finanțarea și, desigur, sunt proiecte care nu primesc niciodată finanțare și toată munca depusă este necompensată”.

În ce intervale de buget lucrează producătorii pentru filmele de lungmetraj?
Privind producătorii de conținut, majoritatea lucrează la filme de lungmetraj cu bugete mai mici 3 milioane de dolari. Producătorii de filme de lungmetraj de ficțiune lucrează cu bugete de 10 milioane USD sau mai mari.

Au producătorii personal care să îi ajute cu volumul de muncă?
Am întrebat respondenții despre sprijinul pe care îl au în producție, sub formă de personal și stagiari. Mai mult de jumătate au spus că nu au personal și nici nu angajează. Scenariul comun a fost ca producătorii să angajeze antreprenori și subcontractanți.

Starea de satisfacție a producătorilor independenți de film
„Iubesc această muncă. Iubesc cineaștii cu care lucrez, filmele pe care le oferim în această lume publicului care are nevoie de ele. Dar, la un moment dat, a face această muncă este un lux pe care familia mea nu și-l va putea permite. Trebuie să câștig un salariu real pentru ca familia mea să supraviețuiască, iar dacă acest lucru nu se va întâmpla într-un mod semnificativ în următorii 2 ani, atunci voi fi forțat fie să suplimentez semnificativ, fie să părăsesc complet cariera de producător de film.”
"Nu devine din ce în ce mai ușor. Munca este luata prea ușor si desconsiderata de mulți. Zilele producătorilor „big money” se termină. DAR, sunt un optimist. Îmi place ceea ce fac și ceea ce fac colegii mei. Nu există nimic altceva ce aș prefera să fac.”
„Vreau ca acesta să fie un loc de muncă – un loc de muncă adevărat – în care există un sistem care sprijină și permite producătorilor să fie creativi și să ne facem treaba. Și să găsim plăcerea de a face ceea ce ne place fără a fi nevoie să ne sacrificăm viața de familie, să ne vedem copiii crescând, să avem timp pentru noi înșine, pentru sănătatea noastră mintală. Vreau să se simtă ca o slujbă adevărată pe care ceilalți o respectă la fel de mult ca noi.”
Ce consideră producătorii bariere în calea intrării sau a progresului în producția de film?
Respondenții au fost întrebați care au considerat că sunt cele mai mari bariere în producția independenta de film. Mai mult de 60% au menționat lipsa accesului la finanțare pentru filme, în timp ce 56% au remarcat lipsa unei compensații consecvente și echitabile. Înaintarea în vârstă nu a fost o opțiune, ci a fost o temă recurentă în comentariile scrise.

Ce factori ar contribui ca un producător de film să-si părăsească cariera?
Respondenții au fost întrebați ce i-ar scoate din industrie și au putut selecta până la 5 opțiuni. Banii sunt din nou în fruntea listei.

Ce îi face pe producători de film sa continue?
Am întrebat producătorii unde își găsesc rezistența și ce îi face să avanseze în fața atâtor provocări și bariere. Dragostea pentru muncă a predominat nu doar în alegerile selectate, ci și în comentarii.
„Cred cu adevărat că producția de documentare, oricât de chinuitoare ar fi producția acestora, este atât de spectaculoasa, de distractiv, de uluitoare, plina de satisfacție pe mai multe niveluri, încât simt că mi-a îmbogățit profund viața, împiedicând-o să fie vreodată plictisitoare.”

Având în vedere că industria filmului, indiferent că vorbim de nișa filmelor independente de ficțiune sau a filmelor cinematografice de brand, este foarte închisă și inconsistentă, iar accesul la date, rapoarte și sondaje limitat, dacă mai găsiți sau aveți astfel de informații și nu vă deranjează să mi le trimiteți și mie, v-aș fi recunoscătoare.
Vezi cum a fost și viața noastră prin lentilele producției The Locationist, primul meu film.
Vizionează online drama-comedia The Locationist și documentarul producției acestui film, două povești care se întrepătrund într-o experiență de 2 ore care îți va aduce aminte de bucuria vieții. Din experiențele vizionării cu spectatorii, îți recomand să vezi mai întâi documentarul making-of și apoi filmul. Pe pagina IMDB a filmului îmi poți lăsa opinia ta, m-ar bucura să știu cum ți-a priit această călătorie :)