De ce oamenii nu vor să audă sau să spună adevărul.

De ce opunem rezistență adevărului?


Ca oameni, avem o relație foarte complicată cu adevărul. Foarte puțini dintre noi îl dorim cu adevărat, chiar dacă pretindem contrariul. Foarte puțini dintre noi văd cu adevărat valoarea reală a adevărului.


Este totuși important să înțelegem ce anume ne face să nu vrem adevărul, să nu prețuim adevărul și să ne împotrivim adevărului.


Să începem prin a ne uita la rezistența pe care noi, ca oameni, o avem față de adevăr. Aceia dintre noi care nu doresc adevărul, sunt cu adevărat rezistenți doar la adevăruri care se simt rău. Le putem numi „adevăruri negative”.


Propria noastră experiență de viață ne-a arătat că adevărurile negative duc întotdeauna la ceva rău, cum ar fi o consecință negativă. O consecință negativă căreia simțim că nu-i putem face față sau că nu putem face nimic pentru a schimba.


În general, oamenii care sunt suficient de curajoși pentru a vedea adevărul (ce este) sunt de obicei oameni care cred că pot face ceva în legătură cu adevărul (ce este). Și pentru că aceia dintre noi care nu prețuim adevărul experimentează grade mai mari de neputință, ne simțim neputincioși când vine vorba să facem orice pentru a preveni sau a rezolva acele lucruri rele.


Prin urmare, avem tendința de a experimenta adevărul ca ceva care ne duce doar la lucruri rele, la probleme, niciodată la soluții. Desigur, acele consecințe pe care ni le imaginăm că vor veni ca urmare a adevărului pot sau nu să existe de fapt.