top of page
woman-traveler-from-dreams-to-films-ink-artwork.png

My trips from dreams to films.
if my life was a painting or a comic book...

  • Georgia

De ce oamenii nu vor să audă sau să spună adevărul.

De ce opunem rezistență adevărului?


Ca oameni, avem o relație foarte complicată cu adevărul. Foarte puțini dintre noi îl dorim cu adevărat, chiar dacă pretindem contrariul. Foarte puțini dintre noi văd cu adevărat valoarea reală a adevărului.


Este totuși important să înțelegem ce anume ne face să nu vrem adevărul, să nu prețuim adevărul și să ne împotrivim adevărului.


Să începem prin a ne uita la rezistența pe care noi, ca oameni, o avem față de adevăr. Aceia dintre noi care nu doresc adevărul, sunt cu adevărat rezistenți doar la adevăruri care se simt rău. Le putem numi „adevăruri negative”.


Propria noastră experiență de viață ne-a arătat că adevărurile negative duc întotdeauna la ceva rău, cum ar fi o consecință negativă. O consecință negativă căreia simțim că nu-i putem face față sau că nu putem face nimic pentru a schimba.


În general, oamenii care sunt suficient de curajoși pentru a vedea adevărul (ce este) sunt de obicei oameni care cred că pot face ceva în legătură cu adevărul (ce este). Și pentru că aceia dintre noi care nu prețuim adevărul experimentează grade mai mari de neputință, ne simțim neputincioși când vine vorba să facem orice pentru a preveni sau a rezolva acele lucruri rele.


Prin urmare, avem tendința de a experimenta adevărul ca ceva care ne duce doar la lucruri rele, la probleme, niciodată la soluții. Desigur, acele consecințe pe care ni le imaginăm că vor veni ca urmare a adevărului pot sau nu să existe de fapt.


Cu toate acestea, cu cât te simți mai neputincios, cu atât vei fi mai puțin în regulă cu adevărul dureros.


Mulți dintre noi pur și simplu nu înțelegem de ce ai face ceva (cum ar fi să recunoști orice adevăr sau să acționezi) dacă aceasta duce la o consecință. Și mulți dintre noi înțelegem foarte puțin sau deloc că adevărul, chiar și adevărurile dureroase sau negative, duc la ceva bun. Pentru că dovada la care ne uităm în propria noastră viață indică exact contrariul.


Aceia dintre noi care sunt rezistenți la adevăr au, de obicei, un istoric în care adevărul a fost folosit împotriva noastră.


Desigur, acest lucru nu are nimic de-a face cu adevărul, are legătură cu a fi în medii nesănătoase. Dar adevărul a fost valorificat negativ.


Adevărul a devenit adesea o slăbiciune de exploatat. De exemplu, dacă mama sau tata știau că adevărul este că iubim o anumită jucărie, aceasta era jucăria luată atunci când nu ne conformam.


Adesea, aceia dintre noi care sunt rezistenți la adevăr avem și foarte mari dificultăți in a discerne ce este real și ce este adevărat.


Confuzia este comună printre noi. Dacă suntem sinceri, nu am putea niciodată să spunem cu adevărat care a fost realitatea în copilărie. Ni s-a vândut ideea că ceva este 100% adevărat, doar pentru a afla mai târziu (după ani în care am crezut în acel adevăr) că nu este. Acest lucru ne face să avem neîncredere și să ne îndoim chiar și de ideea adevărului. De asemenea, ne îndoim de propria noastră capacitate de a-l percepe, cu atât mai puțin de adevărul oricui altcuiva.


Ne este greu cu adevărul pentru că ne dorim ceva diferit de ceea ce este. Vrem să creăm ceva nou și diferit de ceea ce este.


Aceasta nu este o problemă. Acesta este de fapt un lucru frumos. Problema este atunci când ne aflăm în negare a ceea ce este și când suntem în rezistență față de ceea ce este.


Dacă ești cineva care a crescut într-un mediu religios, doar pentru a te simți mai târziu deziluzionat de aceasta și de faptul că ideile care ți s-au vândut în copilărie nu sunt chiar așa, indiferent că poți vedea sau nu acest lucru, ai o relație complicată cu adevărul.


Ceva ce este foarte important de știut este că dacă ești cineva care are o relație complicată cu adevărul, în sensul în care nu prea îți place și simți rezistență față de a-l spune sau accepta, tu de fapt pui foarte mare preț pe stabilitate, mai mult decât alți oameni, mult mai mult, astfel că inviți partea de umbră a stabilității în viața ta.


Tindem să nu suportăm complexitatea și să ne dorim simplitatea, astfel că percepem adevărurile negative ca fiind destabilizatoare și distructive, adică o forță opusă succesului, reușitei.


Bineînțeles că realitatea stă exact invers. Când o frântură de adevăr intră în ecuația unei situații și când acel adevăr destabilizează și distruge ceva, ceea ce destabilizează și distruge nu era real din capul locului, era o iluzie, dar problema este că iluziile se simt foarte reale și oferă un fals sentiment de siguranță și de stabilitate, sentiment fals căruia unii oameni se dedică.


Trebuie să ne întrebăm dacă a te simți bine, chiar dacă înseamnă a fi în afara realității și a trăi în iluzie, contează mai mult decât a fi conștient de adevăr și a fi în realitate.


Este acea întrebare existențială pusă de filmul Matrix. Și vă sugerez să aflați unde vă aflați în raport cu această întrebare. Pastilă albastră sau roșie?


(extras din videoclipul "Why People Don’t Want To Hear or Speak The Truth" de Teal Swan)#adevar #iluzie #realitate #confuzie #claritate


41 views0 comments

Recent Posts

See All

Joc real

bottom of page