top of page
woman-traveler-from-dreams-to-films-ink-artwork.png

My trips from dreams to films.
if my life was a painting or a comic book...

  • Writer's pictureGeorgia

Brand film H&M. Come Together.

Updated: Sep 16, 2021

"Come together” este un film comercial arthouse pentru brandul H&M realizat de regizorul Wes Anderson. De ce te-ar interesa intersecția dintre publicitate și cinematografie pentru afacerea sau activitatea ta, fie că ești companie, freelancer sau artist independent?

"Come Together: A Fashion Picture in Motion” este un film de scurtmetraj arthouse realizat pentru marca H&M, regizat de Wes Anderson, cu Adrien Brody (o producție din 2016, lansată pe internet cu o durata de vizionare de 4 minute).

Spre deosebire de reclamele anterioare de la H&M, "Come Together" nu promovează nici o ținută specifică în mod direct, subliniind doar cât de incredibil de accesibile și la modă sunt - chiar dacă fiecare personaj este văzut purtând ținute inconfundabile H&M.

În schimb, Anderson a produs un scurtmetraj care reflectă filozofia și spiritul mărcii. Cultura și valorile acesteia.

Rezultatele filmului și ale campaniei au fost cat se poate de explozive și cuantificabile:

  • campania a avut un mare succes, filmul a ajuns la peste 860 de milioane de persoane online și la 19 milioane de vizualizări pe YouTube;

  • în timp ce cifrele specifice bugetului de producție nu au fost lansate, campania a contribuit la o creștere anuala YoY de 6% a grupului H&M (YoY = an de an: este comparația unei perioade cu aceeași perioadă din anul precedent, aceasta măsoară performanța afacerii.)

Discutând de un brand mare, H&M și-a permis din start niște ingrediente de succes: regizor mare, actori mari, buget mare de marketing și de producție. Plus baza lor mare de clienți ca punct de viralizare.

Trebuie să recunoaștem însă, că nici măcar un regizor mare de talia lui Anderson nu a putut compensa o poveste slabă, cum este cea prezentată. Scenariul rămâne în continuare fundația filmului fără de care nimeni și nimic nu poate exista. Nu ai scenariu, nu ai film. Nu ai un scenariu bun, nu ai un film bun.

Un brand mai mic sau chiar mic poate nu își poate permite această rețetă, dar își poate permite o poveste bună, fie din istoricul fondatorilor, fie din cel al companiei, iar cu un echilibru bun între regie, scenariu, actori și bugetul de marketing, un astfel de film comercial arthouse (brand art film) poate face minuni. Sau poate își permite rețeta asta dacă e dispus sa ofere un procent din vanzari, iar artiștii sunt dispuși să accepte sau alte variante.

Brand Art Filmul poate face minuni chiar mai mari pentru o afacere, un start-up sau un artist/performer independent (orice brand în esență), dacă filmul poate funcționa de sine stătător, astfel încât să poată fi integrat pe ruta festivalurilor de film internaționale, devenind astfel parte din industria și piața filmului, funcționând că un produs cultural și comercial de sine stătător, putând fi și tranzacționat, generând astfel nu doar recuperarea costurilor cu producția și promovarea, dar și potențiale venituri din încasări.

Pe lângă un produs atractiv ce poate fi folosit pentru campaniile de marketing online, filmul de brand arthouse este și o frumoasă moștenire, lucru care face o astfel de investiție și mai atractivă. 

Mai ales acum când criza pandemiei provoacă afacerile la maxim, gândește-te că un buget mic de 5,000-10,000 de Euro poate acoperi realizarea unui film bun publicitar în loc de investiția într-o reclamă.


Puterea nelimitată a filmului nu a fost încă depășită de nimic, iar în era asta ea îți poate servi obiectivele de vânzări și de afaceri ca nicio alta.

De la idee la scrierea scenariului și buget, producție și post-producție, te pot ajuta. Scrie-mi sau sună-mă să explorăm împreună această posibilitate.




#brandfilm #scurtmetraj

11 views0 comments
bottom of page